Hoe kan ik tandsteen voorkomen

Helaas voor ons, helemaal tandsteen voorkomen is niet mogelijk.

Dit komt doordat tandplak de hele dag aangemaakt wordt uit bacteriën, stoffen in je speeksel en voedselresten. Het gevolg daarvan is dat er altijd wel wat tandsteen wordt gevormd.

Wat is tandsteen nou precies

Tandsteen is hard geworden tandplak. Die tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën die al bij je in je mond zitten. Grotendeels bestaat het uit bacteriën, maar het bevat ook voedselresten en stoffen uit je speeksel. Als tandplak hard wordt dan noemen we het tandsteen.  Het zachte plak wordt hard door stoffen die in je speeksel zitten.

Tandsteen voorkomen kan dus niet, maar wel verminderen

Hoe verminder je dan tandsteen? Omdat tandsteen gemaakt wordt door tandplak, moet je er dus voor zorgen dat je minder tandplak hebt.

Tandplak wordt na ongeveer 24 uur omgezet in tandsteen door invloed van voornamelijk bacteriën.

  • Je kan een tandplakverklikker gebruiken. Deze tandplakverklikker toont jou heel handig de resterende tandplak na het poetsen. Het zijn meestal rode of roze pilletjes. Kinderen gaan daardoor ook beter poetsen. Zij vinden het reuze interessant om die verklikkers e gebruiken.
  • Zorg er voor dat je mond schoon is. Reinig je gebit niet alleen met een tandenborstel. Reinig je tanden en kiezen ook met een tandenstoker, rager of flossdraad.
  • Drink genoeg water. Speeksel heeft een reinigende werking. Genoeg speeksel helpt de mond schoon te maken. Speeksel bestaat voor een heel groot gedeelte uit vocht. Vandaar dat genoeg water drinken dan goed voor je is.
  • De vorming van tandplak wordt extra aangemaakt door zetmeel en suikerrijke voeding. Eet daarom minder suiker en zetmeelrijke producten om de aanmaak te verminderen.

Tandsteen voorkomen doe je dus door tandplak te verminderen. Het scheelt je een hoop narigheid bij de tandarts. de tandarts is eerder met je klaar.

Een elektrische tandenborstel poetst beter, dus op die manier wordt eerder tandsteen voorkomen

Ook het gebruik van een goede tandenborstel helpt je om tandplak te verminderen. Vooral met een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel, borstelt veel vaker dan dat je dat met de hand kunt doen. Ideaal voor kinderen. Kinderen willen over het algemeen niet heel lang poetsen.

De tandplakverklikkers kan je in nagenoeg iedere drogisterij halen. De verklikkers zijn niet alleen handig voor kinderen. Ook voor jou is het prettig om te zien of je op sommige plaatsen niet vergeten bent goed te poetsen. Een aanrader dus!

Tandplakverklikkertabletten helpen je om te zien waar betere reiniging nodig is. Tandplak is een kleverige laag bacteriën dat niet goed te zien is. Met tandplakverklikkers kleurt de aanwezige tandplak rood of donkerroze op.

Hoe werken Tandplakverklikkers?

Kauw of vermaal de tabletjes (1 per keer). Breng met de tong de vermaalde tabletjes aan op de tanden en ook langs de rand van je tandvlees. Spoelen met water. De nog aanwezige tandplak is rood of donkerroze gekleurd en duidelijk te zien. Op die plaatsen waar je het nog ziet zitten, moet je extra poetsen.

Ideaal om kinderen (zij vinden dat bijna altijd erg leuk) te leren goed te poetsen en ook om je eigen poetsgedrag te controleren. wanneer je beter poetst heb je dus ook minder tandsteen als je naar de tandarts moet. Het verwijderen van het tandsteen is niet fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *