Veganist worden

Veganist worden

Wil jij veganist worden? Wat is een veganist (vegan) precies?

Veganisten proberen geheel af te zien van het gebruik van dieren en producten afkomstig van dieren. Een veganist eet daarom geen vlees, maar ook geen vis.

Ook zuivelproducten, honing, eieren en andere producten van dierlijke afkomst of met dierlijke ingrediënten mijden zij om dezelfde reden.

Bij kleding, verzorgingsproducten en andere gebruiksartikelen worden de artikelen met dierlijke bestanddelen zelfs vermeden.

Bont, leer, dons, wol, suède of zijde, maar gelatine (wat in bijvoorbeeld veel snoep zit), bijenwas of producten waarvoor dierproeven zijn gedaan zijn logischerwijs ook uit den boze voor veganisten.

Waarom willen mensen veganist worden?

Door meer plantaardig te eten, verklein je de kans op hart en vaatziekten, kanker en verschillende andere ziektes. In plantaardige voeding zit geen cholesterol. Ook bevat het minder verzadigde vetten.

Onder topsporters worden plantaardige diëten steeds meer populair. Want een gevarieerde plantaardige voeding biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven.

Je kan een bijdrage leveren aan het wereld voedsel probleem. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat voor de productie van vlees, zuivel en eieren in grote getalen veevoer (soja, maïs, enz.) wordt verbouwd. In totaal wordt momenteel ongeveer 75% van alle landbouwgrond gebruikt voor veeteelt.

Er zijn meerdere kilo’s veevoer nodig om 1 kilo vlees te produceren. Het is dan ook handiger, goedkoper en meer diervriendelijk om landbouwgrond direct in te zetten voor voedselproductie voor menselijke consumptie. Zo kan er dus een bijdrage geleverd worden aan de vermindering van het wereld voedsel probleem.

Natuurlijk is ook dierenleed een reden. Misschien is dat wel de grootste reden om veganist te worden.

Samen kunnen veganisten het aantal dieren dat per jaar gefokt, opgesloten, uitgebuit en gedood wordt, beperkt worden. Eén veganist maakt per jaar al een wezenlijk verschil voor tientallen dieren.

Veganisten willen perse niet dat dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp en/of productiemiddel.

Wat kunnen veganisten wel eten?

Alpo Soya is geschikt voor veganisten. De producten van Alpro Soya zijn in de meeste supermarkten te krijgen. Alpro heeft veganistische vleesvervangers, melk, yoghurt, vla, en kook-room.

Ook hebben zij zoete slagroom, margarine voor op brood en vloeibaar braad-vet. Kijk zelf maar eens bij de producten van Alpro Soya.

Je hebt ongetwijfeld je eigen redenen om geen vlees, vis en/of zuivel tot je te nemen. Behalve uit ethische overwegingen is het misschien zo dat je geen zuivel zoals melk, kaas en yoghurt kan verdragen. Dat je lactose-intolerant bent.

Desserts voor Vegetariërs en veganisten, Personen met lactose-intolerantie, koemelk- of zuivelallergie en voor Levensgenieters en zoetekauwen.

no milky-way
desserts

Wat kunnen veganisten niet eten?

Vlees en vis, gevogelte en eieren, gelatine (zit ook in snoep bijvoorbeeld), en gewone melk. Maar wat er dan natuurlijk ook niet gegeten wordt door een veganist zijn dingen waar dat allemaal in verwerkt is, zoals mayonaise, yoghurt, vla, enzovoort.

Vergeet ook niet dat kaas dus ook taboe is, hoewel er een goede kaasvervanger is hoor!

In verschillende E-nummers zit ook dierlijk materiaal verwerkt. Ook eten veganisten geen honing, maar er is een honingvervanger.

Rode voedingskleurstof van bladluizen uit den boze en plantaardige margarine met vitamine D3 ook. Daar zit schapen wolvet in.

Wil je nog steeds veganist worden?

Bak lekker in olijfolie, dan weet je in ieder geval zeker dat er geen verborgen ingrediënten in zitten. Let er wel op dat je de juiste olijfolie neemt en dat je olijfolie niet te lang verhit. Even googlen is handig misschien.

je zal vaak het gevoel hebben dat je veel moet missen. Zeker tijdens feestjes en helemaal wat desserts betreft. Het scheelt alleen dat je dat totaal niet erg vindt. Het is namelijk je eigen keus dat je veganist bent.

Veganist worden is gewoon creatief worden met eten.. Er zijn zat dingen die je kan eten.

Het is ook opletten wat betreft vitamine tekort..

Het verschil tussen vegetarisch en veganistisch is eigenlijk al gezegd

Beide eten geen vlees, insecten, vis, schaaldieren en gevogelte.

Ben je veganistisch, dan eet je ook niks wat van dieren af komt. Zoals eieren, kaas, honing en zuivel. Ben je vegetarisch, dan eet je dit waarschijnlijk gewoon wel.

Veganist worden is dus lastiger omdat je minder keuze hebt met eten.

Bij kleding worden de artikelen met dierlijke bestanddelen ook vermeden. Dat geldt ook voor verzorgingsproducten en bij andere gebruiksartikelen.

Vegan sauzen
Koken voor veganisten

Meer dan 30 lekkere en 100% plantaardige sausrecepten. Zowel koud als warm! Vegan Sauzen

no milky-way
desserts

Heerlijke desserts voor Vegetariërs en veganisten. Personen met lactose-intolerantie, koemelk- of zuivelallergie en voor Levensgenieters en zoetekauwen.

Veganist worden? Of ben je het al? Er zijn best veel lekkere dingen die jij kunt eten hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *