Voor mezelf werken in plaats van voor een baas

Hoe kan ik voor mezelf werken in plaats van voor een baas.

 

Je weet vast wel dat de uitspraak  “Hoe harder jij werkt, hoe rijker jou baas” helemaal waar is. Op zich niks mis mee natuurlijk, maar je wilt natuurlijk hard werken en er zelf wijzer van worden. Ja, dat is wat je wilt.

Veel mensen vinden het eigenlijk wel prima om voor een baas te werken. Zij hebben hun ritme, verdienen genoeg om alle rekeningen te betalen, op vakantie te gaan (misschien moeten zij er voor sparen) en af en toe een leuk snuisterijtje te kopen. Ook kunnen zij af en toe uiteten gaan en ergens gezellig een borreltje drinken. Ook de boodschappen kunnen zij doen zonder op de kleintjes te letten. Maar dat was het dan ook. Het zal heel fijn zijn wanneer jij tot deze groep mensen behoort die op deze manier gelukkig en tevreden zijn.

Maar jij bent anders! Of eigenlijk, jij voelt het anders. Jij bent niet tevreden. Het onrustige gevoel dat jij hebt daar wil je iets mee. Daarom ben jij dit ook aan het lezen “Voor mezelf werken in plaats van voor een baas”. Jij wilt zelf je tijd bepalen wanneer je werkt. Jij wilt zelf bepalen wat je doet. Het is vanzelfsprekend dat wanneer je je passie gaat uitoefenen, dat je er automatisch veel tijd in steekt. Veel tijd er in steken is ook hetgene wat je gaat helpen om succesvol te worden in wat je doet, of gaat doen.

Hoe zie je het voor je

Als je nog niet weet wat je zou willen gaan doen voor jezelf, is het handig om voorlopig nog bij je baas te blijven werken. Niet heel impulsief iets beginnen waar je niet goed over na hebt gedacht. Het is geen goed idee om de gok te wagen om bijvoorbeeld iets op te kopen en te verkopen en straks zonder geld te zitten omdat je je baan hebt opgezegd. Nee, niet doen. Begin wel je plan op papier te zetten. Neem er de tijd voor. Beschrijf goed wat je wilt gaan doen, hoe je dat wilt gaan doen en wat je wilt bereiken. Is het haalbaar? Kijk kritisch naar je plan. Ben je er van overtuigt dat het moet kunnen lukken? Ook op langer termijn?

Wanneer je voor jezelf wilt gaan werken, besef dan goed dat je het echt leuk moet vinden dat wat je wilt gaan doen. Dat is meestal hetgene waar mensen op afhaken. Iets doen wat je uiteindelijk toch niet zo leuk vinden. Besef goed dat je er heel veel tijd mee bezig bent. Dag in dag uit en maand na maand.

Wat zou ik kunnen doen voor mezelf

In ieder geval iets waar je een passie voor hebt.

Wat is je passie. Eigenlijk kan je passie van alles zijn. Je kan het erg leuk vinden om mensen te helpen die hulpbehoevend zijn, of om kleding of iets anders te maken.  Het kan zijn dat je graag met dieren werkt of goed bent in websites maken. Misschien ben je graag een luisterend oor, of iemand die het liefst dingen regelt voor anderen. Iedereen heeft zijn eigen passie. Wanneer je niet goed bent om te bedenken hoe je je passie om kan zetten naar werk, geef ik je wat voorbeelden.

  • Je helpt graag mensen – Je biedt je aan als hulp bij bijvoorbeeld het organiseren van hun reis/verhuizing of Je aanbieden als hulp in de huishouding plus boodschappen en koken
  • Maakt je iets? – Een webshop starten, een reparatieservice beginnen of je gaat workshops geven
  • Je wilt met dieren werken – Een hondenuitlaatservice beginnen, hondentrimmer die aan huis komt of dierenoppasser
  • Je ben graag een luisterend oor – Een hulplijn beginnen (met een 0900 nummer)
  • Regel je graag? – Weddingplanner worden of feesten en partijen organiseren
  • Of ben je goed in de administratie – Je begint een administratiekantoor

Ik zal later nog meer ideeën verzamelen over wat je allemaal kan gaan doen wanneer je voor jezelf wilt gaan werken.

Het is nu wel duidelijk dat het je het meeste gaat brengen wanneer je passie hebt voor jou werk. Stort je niet zomaar in iets waar je niet voor de volle 100% achter staat. Het beste zou zijn wanneer je er ook niet voor hoeft te lenen, of in ieder geval niet veel voor hoeft te lenen. Wanneer het dan mis gaat, heb je minder problemen. Vooral wanneer je veel geld hebt geleend bij vrienden of familie.

Ik ga voor mezelf werken

Je hebt goed nagedacht en bent eruit. Jij hebt besloten om voor jezelf te gaan werken. Je hebt het idee bedacht wat je gaat doen en je bent er van overtuigt dat het moet kunnen lukken. En nu?

Wat heb je er voor nodig. Hoeveel geld en wat aan materiaal. Kan je vanuit huis beginnen of heb je bedrijfsruimte nodig. Kan je alles alleen doen of moet er personeel aan te pas komen.

Heb je een website nodig en kan je die zelf maken of moet je dat laten doen. Natuurlijk heb je een website nodig tegenwoordig. Of je nou een dienst aanbiedt of iets gaat verkopen, een website is altijd nodig.

Noteer een doel voor een bepaalde periode. Dan weet je of je net een stapje harder moet zetten of dat je op schema ligt.

Begin naast je huidige baan. In het begin zal je namelijk meer geld kwijt zijn dan dat je verdient. Zoek uit of je een lening kunt krijgen voor je onderneming. Staar je niet blind op producten die in het buitenland goedkoper zijn, zoals in China. Er komen veel kosten bij, bij het invoeren. Ook wanneer je denkt dat je goed hebt geïnformeerd.

Denk hier ook aan

Schrijf je, wanneer je zeker bent van je zaak, in bij de kamer van koophandel. Het is handig als je ook de uittreksel neemt die ze bij de inschrijving aanbieden want die heb je soms nodig.

Zorg er voor dat je ieder kwartaal je belasting aangifte doet. Ook als je niks hebt verkocht. De boetes zijn namelijk niet mis! Denk er niet te makkelijk over en zorg dat je overal facturen van hebt.

Het is ook handig om hier te kijken www.ondernemersplein.nl en bij www.kvk.nl Voor een adviesgesprek kan je daar ook terecht. Vraag alles wat je wilt weten en schrijf het op!

Nog meer ideeën wanneer je voor jezelf wilt werken

  • Je vindt koken/bakken leuk – Begin een Mobiele Fastfood Catering
  • Misschien weet je alles over belasting invullen – Wordt belastingconsulent
  • Verstand van fietsen repareren – Begin in je regio op de fiets kom aan huis bij de mensen
  • Je houdt van schrijven – Schrijf een ebook en zet dat ebook te koop (kan bij paypro)

Je kan klein beginnen met het meeste, zodat je je huidige baan voorlopig kan houden. Wanneer het goed gaat dat voor jezelf werken, dan kun je langzaam aan uitbreiden. Met grote risico’s ben je meestal achteraf niet zo blij

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *